Blussend blauw

01-02-2023

Soms word ik al blij van de kleur van een essentiële olie als ik ermee ga werken met een bepaald doel voor ogen. De verwarmende zon in het geel van sinaasappel olie. De grondende aarde in het roodbruine van vetiver olie. En als ik hitte wil blussen? Dan denk ik aan blauw. 

Misschien ben je vanuit de Ayurveda bekend met Pitta. Iedereen heeft in meer of mindere mate Pitta energie in zich. Als Pitta uit balans is geraakt, ontstaan er op allerlei manieren hitte en vurigheid. Je merkt dat niet alleen in bijvoorbeeld een fel humeur of dat je snel boos bent, maar ook kun je de vurigheid al snel terugzien in je huid. Deze wordt dan gevoeliger, kan wat warm aanvoelen en krijgt wat roodheid of vurige rode plekjes. 

Gelukkig biedt de natuur ons in dat geval het blussende blauw van de essentiële olie van kamille!      Kamille olie wordt ook vaak blauwe kamille olie genoemd. Nu denk je bij kamille waarschijnlijk (terecht) aan die kleine bloempjes met witte blaadjes en een geel hart. En niet aan de kleur blauw. Toch is de essentiële olie van kamille prachtig diepblauw van kleur. De olie krijgt deze kleur na de stoomdestillatie, het proces waar de olie uit de bloemen wordt gewonnen.

Kamille kalmeert het vurige van Pitta en dus is zij een fijne olie om op verschillende manieren te gebruiken wanneer er verkoeling nodig is. Haar geur is overigens misschien niet de lekkerste om solo te gebruiken in een spray of diffuser, maar de olie is goed te mengen met andere Pitta balancerende essentiële oliën. En ik gebruik kamille olie altijd in huidproducten om een onrustige en vurige Pitta huid te helpen kalmeren en blussen.

Dus bij alles wat rood en vurig is, is het blauw van kamille olie iets wat we goed kunnen gebruiken!