DIY recept bij hooikoorts

18-04-2023

Afgelopen weekend liet de zon zich flink van haar goeie kant zien en leek iedereen buiten te zijn om er zoveel mogelijk van te genieten. Terrasjes zaten vol en mensen waren volop aan het wroeten en vegen in hun tuinen.

Toch is het voorjaar niet voor iedereen een fijne tijd om veel buiten te zijn. Met de lente is namelijk ook de Kapha-tijd aangebroken. Kapha heeft eigenschappen als koud, slijmerig, troebel, zwaar en taai. En wanneer Kapha met al haar eigenschappen toeneemt in de lente kun je daardoor typische Kapha-klachten krijgen. Denk aan voorjaarsmoeheid, zwaardere gedachten, wat extra pondjes lichaamsgewicht, verkoudheid en...hooikoorts. 
Allerlei pollen in de lucht maakt dat buiten zijn dan helaas zorgt voor vervelende klachten als jeuk, branderige ogen, hoesten, niezen, een loopneus of juist een verstopte neus.

Gelukkig zijn er binnen de aromatherapie essentiële oliën die je helpen je hooikoortsklachten te verlichten. Zo staat de essentiële olie uit de bladeren en takken van de niaouli boom bekend als een heilzame olie bij hooikoorts.

Het snelst en het makkelijkst is om niaouli olie te inhaleren via je neus. Een aroma inhaler met daarin een paar druppels niaouli olie kun je makkelijk altijd bij je dragen en is een ideale manier.
Heb je geen inhaler? Dan is een aantal druppels in een katoenen (zak)doekje ook een prima optie.

Als je erge last hebt van een jeukende neus in je hooikoortsperiode, dan kun je niaouli olie ook als volgt gebruiken: maak in een potje een mengsel van 5 ml jojoba olie, 5 ml castorolie en 8 druppels niaouli olie. Breng een klein beetje aan in je neusgaten. Dit mengsel houdt de pollen rustig in je neus, geeft ademruimte in je neus en werkt jeukstillend.

Niaouli olie helpt je trouwens bij meerdere Kapha klachten. Terwijl ze haar werk doet met jouw hooikoortsklachten, maakt ze ook je hoofd helder en werkt ze verlichtend op sombere en zware gedachten. Hopelijk een win-win-win, zodat ook jij van de lente kunt genieten!