DIY recept: buikolie

09-03-2023

Een opgeblazen buik kan je niet alleen behoorlijk in de weg zitten, maar kan ook best pijnlijk zijn. Obstipatie is iets waar we allemaal wel eens last van hebben en komt voort uit een Vata disbalans.
Goed om in zo'n periode even geen koude en geen rauwe voeding te nemen. Te zorgen voor een regelmatig dagritme met weinig prikkels en je yogamat wat vaker uit te rollen voor yoga nidra.

Maar je kunt obstipatie ook directer verlichten door je buik op zulke dagen regelmatig in te smeren met een fijne buikolie. Dit kun je bijvoorbeeld 's ochtends en 's avonds doen.
Essentiële oliën die hiervoor zeer geschikt zijn, zijn gember en mandarijn. Beiden kalmeren Vata, zijn verwarmend en werken ontkrampend bij buikkrampen. En de krachtige gember is stimulerend voor je spijsvertering.

Je maakt een buikolie van 10 ml jojoba of amandel olie. Daar voeg je 2 druppels mandarijn en 4 druppels gember essentiële olie aan toe. Gebruik je gember CO2 olie? Gebruik dan 2 druppels. 
Je kunt natuurlijk een ruimere hoeveelheid buikolie maken als je dat wilt. Zelf werk ik liever met kleine hoeveelheden, voor één gebruik. Op deze manier gebruik ik een olie bewust alleen als ik een klacht heb en weet ik zeker dat de essentiële oliën die ik toevoeg nog vers genoeg zijn.

Heb je mandarijn of gember olie nog niet eerder in een massage olie verwerkt en op je huid gebruikt? Test dan altijd even of je geen overgevoeligheid hebt. Doe een druppel van de pure olie aan de binnenkant van je elleboog. Wordt je huid op dat plekje niet rood of geïrriteerd, dan kun je ervan uitgaan dat je de olie goed verdraagt en kun je haar gebruiken voor je buikolie.

De buikolie in deze verhoudingen is een veilig basisrecept. Maar ga vooral ervaren wat de buikolie met je doet en voel zelf of je een druppel meer of minder essentiële olie wilt toevoegen aan jouw recept. Jij kent je eigen buikgevoel het best!