DIY recept: buikolie

09-03-2023

De uitdrukking 'je bent wat je eet' ken je vast wel. In de Ayurveda zeggen we het net even anders: 'je bent wat je verteert'. Gezondheid begint namelijk met een goede spijsvertering. We noemen dit agni, ook wel je spijsverteringsvuur. Als deze goed werkt kan je lichaam alle goede stoffen goed opnemen. Afvalstoffen blijven dan niet achter maar raak je kwijt door een goede en regelmatige stoelgang. 

Maar soms heeft je spijsvertering het even moeilijk en kan hij wel wat extra zorg gebruiken. Heb je last van een opgeblazen buik en buikkrampen door obstipatie? Of is je spijsvertering erg traag en kan hij wel een boost gebruiken? Dan kan het regelmatig insmeren van je buik met een fijne buikolie een directe manier zijn om voor je spijsverteringsvuur te zorgen. Dit kun je bijvoorbeeld 's ochtends en 's avonds doen.

Essentiële oliën die hiervoor zeer geschikt zijn, zijn gember en mandarijn. Ze werken ontkrampend bij buikkrampen en stimuleren je spijsvertering. Heb je al genoeg vurigheid in je spijsvertering en een snelle stoelgang? Dan zal jouw agni niet blij worden van deze buikolie en is dit geen goede olie voor jou.

Je maakt een buikolie van 10 ml jojoba of amandel olie. Daar voeg je 2 druppels mandarijn en 4 druppels gember essentiële olie aan toe. Gebruik je gember CO2 olie? Gebruik dan 2 druppels. 
Je kunt natuurlijk een ruimere hoeveelheid buikolie maken als je dat wilt. Zelf werk ik liever met kleine hoeveelheden, voor éénmalig gebruik. Op deze manier gebruik ik een olie bewust alleen als ik een klacht heb en weet ik zeker dat de essentiële oliën die ik toevoeg nog vers genoeg zijn.

Heb je mandarijn of gember olie nog niet eerder in een massage olie verwerkt en op je huid gebruikt? Test dan altijd even of je geen overgevoeligheid hebt. Doe een druppel van de pure olie aan de binnenkant van je elleboog. Wordt je huid op dat plekje niet rood of geïrriteerd, dan kun je ervan uitgaan dat je de olie goed verdraagt en kun je haar gebruiken voor je buikolie.

De buikolie in deze verhoudingen is een veilig basisrecept. Maar ga vooral ervaren wat de buikolie met je doet en voel zelf of je een druppel meer of minder essentiële olie wilt toevoegen aan jouw recept. Jij kent je eigen buikgevoel het best!