Do’s en dont’s: aanschaffen, bewaren en gebruiken van essentiële oliën

30-08-2023

Stel, je wilt thuis zelf een product maken met essentiële oliën. Misschien heb je in één van mijn blogs een recept gevonden waar je mee aan de slag wilt, maar heb je niet de nodige essentiële oliën in huis.
Als je nog niet bekend bent in de wereld van aromatherapie en je zoekt op internet naar een specifieke essentiële olie, dan krijg je vaak tientallen merken aangeboden. Biologisch, 100% natuurlijk, spotgoedkoop tot prijzig of juist ergens daar tussenin….

Als je ervoor kiest om zelf natuurlijke verzorgingsproducten te maken, dan wil je ook een zuivere olie van de beste kwaliteit kopen. Toch? Om een goed product te vinden zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten.

Allereerst de prijs. Als je googelt op 'roos essentiële olie' dan zie je van alles voorbij komen. Flesjes van  10 ml voor een paar euro tot flesjes van 1 of 2 ml voor tientallen euro's. De duurste hoeft niet altijd de beste te zijn. Maar als je bedenkt dat er voor 1 ml roos essentiële olie gemiddeld 7 kg bloemen nodig is, dan kun je vast nagaan dat een relatief groot flesje roos olie voor 4 euro niet kan. Het vraagt dus een beetje om gezond verstand.

Dan de ingrediëntenlijst. Een bloem, plant, kruid etc wordt altijd aangeduid met een botanische naam. Een botanische naam bestaat altijd uit minstens 2 delen: de geslachtsnaam en de soortnaam. Als deze naam in de ingrediëntenlijst gevolgd wordt door een punt (en geen komma met daarachter meer namen), dan weet je dat de olie in het flesje ook zo is zoals zij uit de plant wordt gewonnen en niet bewerkt is.

En dan het uiterlijk van het flesje. Een goede zuivere essentiële olie wordt altijd verkocht in donker glas, niet in helder doorzichtig glas. Verder zijn er nog allerlei kreten en symbolen die je op het flesje of de verpakking ziet staan. Ik kan me voorstellen dat je denkt goed bezig te zijn als je kiest voor de verpakking met de term '100% natuurlijk' en niet voor de verpakking met diverse gevarensymbolen erop.
Er zijn veel daadwerkelijk 100% natuurlijke oliën op de markt, maar soms word je ook misleid. Weet dat de term 'natuurlijk' geen beschermde naam is en dus door elke producent gebruikt kan worden. Let er dus zelf even op of geen toevoegingen zijn die je liever niet wilt.
De gevarensymbolen wil je juist wél zien op de verpakking. Het gebruik van deze symbolen is tegenwoordig wettelijk verplicht voor alle bedrijven die met pure, 100% natuurlijke aroma therapeutische grondstoffen werken.

Als je dan je essentiële oliën in huis hebt, bewaar ze dan op de juiste manier. Omdat 100% zuivere oliën geen conserveringsmiddelen bevatten, kun je ze het beste koel en donker bewaren. Stel de oliën niet teveel bloot aan temperatuurswisselingen en zet ze niet in het zonlicht.

Goed bewaren betekent niet dat je je essentiële olie dan ook jaren bruikbaar blijft. Uiteindelijk gaat de kwaliteit van je olie langzaam achteruit. De oorzaak hiervan is zuurstof: je essentiële olie kan gaan oxideren. Hierbij gaat je olie een verbinding aan met zuurstof waardoor de geur, kleur, smaak of werking verandert en op den duur nauwelijks meer te vergelijken is met een verse olie.
Over het algemeen kun je zeggen dat je een essentiële olie veilig (en altijd gemengd met een drager olie zoals jojoba, amandel of kokos) op je huid kan gebruiken tot 2 jaar na opening. Met uitzondering van tea tree (9 maanden) en alle citrusoliën (12 maanden).
Daarna kan je een essentiële olie nog prima gebruiken om te inhaleren zoals in een inhaler, spray of diffuser. Net zo lang tot je vanzelf ruikt dat de geur is veranderd en niet meer ruikt zoals ze eerder deed.
Enkele oliën zijn langer houdbaar en krijgen zelfs een diepere, rijkere geur als ze ouder worden. Dit gaat om bijvoorbeeld roos, jasmijn en sandelhout. Deze gaan langer mee dan de gemiddelde olie.
Handig dus om even de datum op het etiket te schrijven wanneer je een nieuw flesje olie opent.

Mijn recepten stel ik altijd zo op dat ze in principe door ieder veilig gebruikt kunnen worden. Toch kan het een enkele keer voorkomen dat je zelf een overgevoeligheid hebt voor een bepaalde essentiële olie bij gebruik op je huid. Twijfel je en wil je het zeker weten voordat je de olie gaat gebruiken? Doe één druppel olie in de holte van je elleboog. Is er binnen 24 uur geen reactie opgetreden, dan kan je de olie goed verdragen en verwerken in je product.

Geniet van je oliën!