Essentiële olie bij zonsopkomst

16-02-2024

Als mensen mij vragen of ik veel 'aan Ayurveda doe' dan denk ik altijd meteen: minder dan ik misschien zou willen. Ik zou mijn voeding nog wat beter kunnen afstemmen op wat er op dat moment nodig is bijvoorbeeld. Maar als ik vervolgens even stilsta bij wat er toch allemaal ongemerkt in is geslopen als het gaat om vaste routines, dan zit er toch een behoorlijk Ayurvedisch tintje aan mijn dag, wat mij goed doet.
Dinacharya is Sanskriet voor 'dagelijkse routine', iets waar in de Ayurveda veel waarde aan wordt toegekend. Een consistent dagelijks ritme met vaste selfcare routines kan bijdragen aan een gebalanceerd en gezond leven.

Vroeg opstaan is zo'n onderdeel van een Ayurvedisch dagritme. Volgens de oude geschriften zou een uur voor zonsopgang opstaan, ongeacht het seizoen, ideaal zijn. Nu is dat misschien wat teveel gevraagd, maar met in ieder geval opstaan voor 06.00 uur boek je al heel veel winst. Voor 06.00 uur is het nog Vata-tijd (de tijd van licht- en levendigheid) en is er veel prana in de lucht.
Zelf sta ik sinds een jaar of drie elke dag op om 05.45 uur. Ook in het weekend word ik zonder wekker vanzelf rond die tijd wakker en ga ik uit bed.

Als ik kort na het opstaan op mijn yogamat zit maak ik daar een klein feestje van. Een paar kaarsen aan en een geurspray die op dat moment past. Want als je zo in de ochtend even incheckt bij jezelf is er regelmatig wel een dosha 'aan het woord' die je aangeeft dat je niet helemaal in balans bent. Dat is een perfect moment om direct helpende essentiële oliën in te zetten. Zelf heb ik 3 sprayflesjes staan (voor Vata, Pitta en Kapha) die ik dan in de ruimte spray om daarna te starten met yoga.

Een spray met essentiële oliën is een ideale manier om direct een geur om je heen te creëren waar je niet alleen van kunt genieten, maar ook meteen je voordeel mee kunt doen voor mentale ondersteuning.
Je maakt eenvoudig een spray door een flesje van 50 ml te vullen met 45 ml alcohol (96%) en daar 25-50 druppels essentiële olie aan toe te voegen.

Je kunt altijd gewoon een essentiële olie kiezen die je lekker vindt en waar jij blij van wordt.
Wil je een stapje verder gaan en een spray maken die je helpt om emotioneel in balans te zijn? Kom dan naar de cursus Ayurveda & aromatherapie.
We bespreken de drie dosha's Vata, Pitta en Kapha en hun emoties en stemmingen die je ongetwijfeld bij jezelf herkent als je lekker in je vel zit of juist even niet. Je kunt die dag allerlei essentiële oliën ruiken en ervaren om daar vervolgens een blend mee te maken die helemaal bij jou past. En kun jij jezelf straks ook bij zonsopkomst al goed doen!