Geworteld door wortels

07-11-2022

Je kent misschien dat onprettige gevoel dat je je vluchtig voelt en niet lekker stevig met je beide voeten op de grond van je eigen leven staat. In de Ayurveda benoemen we dit als een Vata disbalans. Vata heeft de eigenschap 'licht' en als dit bij disbalans teveel toeneemt, dan uit zich dat onder andere in dit gevoel van 'zweven'.

Met aromatherapie kun je meerdere oliën ter ondersteuning inzetten om Vata terug in balans te brengen en je zo helpen te aarden. Zelf vind ik vetiver interessant, omdat haar uiterlijk en haar groeiwijze prachtig tot de verbeelding spreken.

Vetiver is een grassoort dat oorspronkelijk uit India en Sri Lanka komt. Het bijzondere aan vetiver is dat haar wortels langer zijn dan haar gras. Haar gras kan tot 2 meter de hoogte in groeien. Maar haar aardende kracht zit in haar sterk verdichte wortelsysteem dat ver de aarde in groeit. Tot wel 4 meter diep!
In India maakt men al lange tijd handig gebruik van deze eigenschap van vetiver. Zo is men daar expert in het gebruik van het gras met haar extreem lange wortels om bodemerosie te bestrijden en worden veel berghellingen er daar om die reden mee beplant. Zo zorgt men voor een stevige grond!

En wij kunnen de olie van vetiver dus om diezelfde reden gebruiken. De olie wordt gewonnen uit de wortels van het gras. Voor 1 kilo olie is tussen de 30 en 50 kilo gedroogde wortels nodig. Vetiver olie is een sterk aardende olie. Als je je 'overal en nergens' voelt zal ze je stabiliseren en met je voeten op de grond zetten. Ze verbindt je met je eigen basis, dus met jouw eigen wortels!