Herfstweer in aantocht: it’s detox-time!

16-09-2023

Elke ochtend maak ik in alle vroegte een wandeling in het bos. En elk jaar is daar dan dat ene fijne moment: een bepaalde kou in de lucht waardoor ik weet dat de herfst gaat beginnen. Ik hou echt van de herfst en sinds een paar jaar luid ik hem ieder jaar in met een Ayurvedische detox. Soms 'all the way' inclusief diverse behandelingen in een Ayurvedische praktijk en dit jaar een wat eenvoudigere versie met een mono-dieet, ondersteunende kruiden en simpele zelfbehandelingen.

Binnen de Ayurveda is het gebruikelijk om twee keer per jaar een detox te doen: aan het begin van de herfst en aan het begin van de lente. Het doel van deze reinigingsperiode is om opgebouwde afvalstoffen kwijt te raken, zodat je je weer helder, fit en energiek voelt.

Afvalstoffen worden in Ayurveda ama genoemd, wat letterlijk 'onverteerd' betekent. Ama ontstaat wanneer je spijsverteringsvuur (agni) verzwakt is geraakt en daardoor niet in staat is om voeding en emoties goed te verteren. Onverteerde resten blijven op allerlei plekken in je lichaam achter om zo voor allerlei klachten te zorgen. 
Om ama af te voeren wordt tijdens de Ayurvedische detox al het goede uit de natuur ingezet, in de vorm van voeding (mono-dieet), kruiden en oliën. 

Start jij ook met een detox en wil je jezelf iets extra's geven met essentiële oliën? Dat kan heel eenvoudig. Essentiële oliën die perfect passen binnen een detox en je makkelijk thuis kunt inzetten zijn jeneverbes, grapefruit, palmarosa en zwarte peper.
Maak bijvoorbeeld een spray van 20 ml alcohol (96%), 9 druppels grapefruit, 7 druppels jeneverbes en 1 druppel palmarosa. Geef jezelf tijdens je detox voldoende rustmomenten. Spray deze fris kruidige blend om je heen of op je kleding en neem bewust de tijd om de geur in je op te nemen. Op deze manier richt je je op het losmaken van onverteerde emoties en werk je aan herstel van je innerlijke balans.

Je kunt ook een massage olie maken met deze essentiële oliën. Een dagelijkse zelfmassage met olie (abhyanga) tijdens je detox is niet alleen heerlijk ontspannend maar zeker ook ondersteunend bij de afvoer van ama. 
Van oudsher is in de Ayurveda een licht verwarmde sesamolie de basis van een abhyanga olie. Sesamolie is namelijk ontgiftend. Je kunt sesamolie gebruiken en als je dat niet prettig vindt is zuivere jojoba olie een goed alternatief. Meng 100 ml sesam of jojoba olie met 20 druppels grapefruit, 15 druppels jeneverbes, 8 druppels zwarte peper en 6 druppels palmarosa.
Op fysiek niveau heeft deze krachtige blend heeft een vocht afvoerende werking, stimuleert ze je bloed- en lymfecirculatie en versterkt ze je spijsvertering. Je zorgt hiermee voor verwarming en beweging. Ama kan op deze manier worden opgeruimd en afgevoerd.
Neem elke dag de tijd voor je abhyanga en vergeet niet te genieten van de geur van je olie op je handpalmen. Zo werk je aan het afvoeren van ama in je lichaam én geest.

Net als het nemen van gezonde en verse voeding tijdens je detoxdieet, is ook het juist gebruik van goede en 'verse' oliën van groot belang. Lees hier meer over in deze blog.

Geniet van de herfst!