In het zonnetje: kokosolie!

18-07-2023

In de zomer overheerst Pitta, waardoor je zelf ook ongemakken kunt ervaren die voortkomen uit je eigen verhoogde Pitta. Denk hierbij aan irritatie en vurigheid, zowel in je humeur (ongeduldig, kritisch, sneller boos of oordelend) als bijvoorbeeld in je huid (rode plekjes, oppervlakkige bultjes) of in je darmen. Ook kun je last hebben van vocht vasthouden op warme dagen.
Als je Pitta ongemakken ervaart, dan heb je waarschijnlijk een pot kokosolie op je aanrecht staan die je gebruikt tijdens het koken. Die kokosolie is dan jouw bondgenoot in de zomer! En dat hoeft niet alleen zo te zijn in de keuken. Kokosolie past namelijk ook prima in je badkamer als je wat verkoeling en verzorging nodig hebt.

Maak een potje kokoscrème voor in je badkamer, zodat je het direct kunt gebruiken als je het nodig hebt. Voeg per 100 ml kokosolie een paar druppels essentiële olie toe en roer het er goed doorheen. Je kunt bij een verhoogde Pitta het beste kiezen voor verkoelende en kalmerende essentiële olie die Pitta verlagen, zoals sandelhout, roos, lavendel of lemongrass.

Met dit potje crème kun je alle kanten op om je Pitta in balans te houden en je huid en haar goed te doen in zonnige tijden.
Gebruik het om je huid mee in te smeren. De crème brengt verkoeling, ontspant je huid, is licht hydraterend en helpt je huid soepel te houden.
Wil je je gezichtshuid een keer peelen? Neem dan wat van je kokoscrème en meng dit met amandelmeel (ongeveer gelijke delen). Voor een bodyscub kun je iets anders uit je keukenkastjes gebruiken wat een iets grovere korrel heeft, zoals fijngemalen suiker met geraspte kokos.

Je kokoscrème is ook ideaal voor een hydraterende en verzachtende haarpakking. Je haar zal er blij mee zijn, met alle zon en misschien wel chloor- of zout zeewater. Smeer de crème door je haar en laat haar een paar uur (of een nachtje) intrekken om het daarna in 2x uit te wassen met (natuurlijke) shampoo. Je haar is weer gevoed en gehydrateerd. Wil je je haar sowieso goed beschermen in de zomer? Strijk dan een klein beetje van je kokoscrème over je haar nadat je het hebt gewassen.

Verkoeling zoeken in de schaduw of koele ruimte is heilzaam wanneer je een teveel aan Pitta weer in balans wilt krijgen. Misschien een mooi moment om jezelf te verzorgen met deze kokoscrème. En sta dan ook even stil bij de geuren die erin hebt verwerkt. Het inhaleren van de geur zal direct een verkoelende invloed hebben op je geest.

Dus: kokosolie mag, niet letterlijk maar zeker wel figuurlijk, met recht in het zonnetje gezet worden!