Parfum van rum

19-05-2024

Als we denken aan het maken van een natuurlijke parfum, dan denken we al gauw aan een zoete, frisse of bloemige geur. Waarschijnlijk aan een vrouwelijke parfum voor jezelf. Maar ook het zelf maken van een natuurlijke herengeur is uiteraard een optie. En nog een leuk klusje om te doen ook! Wat je nodig hebt is een weckpot, verschillende kruiden uit je keukenla, uiteraard essentiële oliën en het hoofdingrediënt: rum!

Alcohol is de basis van parfum en zorgt ervoor dat de essentiële oliën die je gebruikt in je geurblend kunnen 'uitvliegen' en zich verspreiden vanuit een parfumflesje. Ik heb in plaats van zuivere alcohol rum gebruikt. Dan heb je meteen al een rijke geur als basis.
Er zijn verschillende soorten rum dus de geur kan variëren, maar het komt altijd neer op warm, kruidig en zoet. Vanuit daar voeg je kruiden en essentiële oliën toe die de aroma van deze basis versterken. Deze laat je een periode in de rum trekken.

Kruiden die je hierin goed kunt verwerken zijn kruidnagel, kaneel en laurier. Welke essentiële oliën je gebruikt is natuurlijk heel persoonlijk. Ceder of sandelhout geven meer diepte en een houtige geur. Wil je juist iets lichts en fris toevoegen, dan passen limoen en bergamot bijvoorbeeld ook goed.

Zelf had ik in een weckpot 50 ml bruine rum gedaan met daarin een handje gedroogde laurierblaadjes, 4 kruidnagels, een kaneelstokje en een in de lengte doormidden gesneden vanillestokje. Daaraan toegevoegd de essentiële oliën: 14 druppels petitgrain, 16 druppels sandelhout en 15 druppels vanille. Lang niet de hoeveelheid geurolie zoals in een echte natuurlijke parfum, maar echt voldoende vanwege alle overige ingrediënten.

Deksel dicht, een label met de datum van maken erop en wachten maar. Ik heb de weckpot zes weken in de vensterbank laten staan, waarbij ik de pot elke dag even heb geschud. Het extract kun je vervolgens, met kaasdoek ertussen, overgieten in bijvoorbeeld een maatbekertje. De gefilterde geurblend kun je dan makkelijk in een parfum sprayflesje gieten.

Deze geurblend in deze variant pakte erg goed uit en zelf heb ik nu alweer ideeën voor een volgende keer. Je kunt eindeloos variëren en ook als de blend klaar is kun je nog 'bijsturen' met essentiële oliën en deze dan nog even enkele dagen in te laten trekken in de geurblend voor gebruik. Gewoon je gevoel volgen (en misschien van de man voor wie je het maakt) en dan slaagt het altijd!