Van neus tot teen

18-12-2022

"Het water loopt me in de mond". Een uitdrukking die je vast kent en de gewaarwording misschien ook.
Je ruikt je favoriete eten en spontaan maakt je mond al speeksel aan. De geur doet je zelfs misschien ook glimlachen. Allemaal reacties die je zomaar overkomen. Zonder dat je ook nog maar een hap hebt genomen.

Ik vind het nog elke dag iets heel fascinerends, wat een geur allemaal teweeg brengt. Zo dook ik een poosje geleden de literatuur in, op zoek naar meer informatie over patchouli olie om te achterhalen of deze olie iets voor iemand kon betekenen op dat moment. Want dat is wat we doen met aromatherapie: bewust natuurlijke geuren inzetten om iemands welzijn te bevorderen.
En patchouli olie bleek een interessante olie. Het ruiken van haar zoete, zware geur is helpend bij een gevoel van ongegrond en afwezig zijn en bij slapeloosheid. Maar het alleen ruiken van patchouli blijkt ook een effect te hebben op de darmen en wel op het verminderen van obstipatie. Vanuit Ayurvedisch perspectief logisch trouwens, omdat deze klachten met elkaar verbonden zijn.

Maar hoe werkt dat dan? Waarom glimlach je, loopt dat water je in de mond of gebeurt er wat in je darmen bij het ruiken van een geur?

Een geur wordt opgepikt in je neusslijmvlies, dat zich bevindt in het bovenste deel van je neus, achter de neusbrug. Dit slijmvlies heeft reuk-zenuwcellen die de geurmoleculen omzetten in signalen. Deze signalen komen terecht in een hersengebied wat het limbisch systeem heet. Dit systeem bestaat uit meerdere hersengebieden en wordt ook wel het emotionele brein genoemd.
Het limbisch systeem heeft een directe invloed op je emoties, herinneringen, verlangens en stemmingen. Zo kan het ruiken van een bepaalde geur je terugbrengen naar je jeugd of roept het een emotie als blijdschap, angst, opwinding of verdriet op.
Maar dit limbisch systeem heeft ook invloed op reflexen en bewegingen die je niet zelf aanstuurt, zoals je ademhaling, je hartslag, je spijsvertering of het krijgen van kippenvel. Zo kan een ontspannende geur bijvoorbeeld direct je hartslag vertragen. En kan het ruiken van je favoriete maaltijd je hersenen dus aansturen om alvast dat speeksel aan te maken.

Dus het ruiken met je neus kan vervolgens in je hele lijf iets in beweging zetten, letterlijk van neus tot teen. En daar kunnen wij dan weer mooi ons voordeel mee doen!